Ceafa în crustă de mirodenii-5

Ceafă de porc la cuptor cu mirodenii

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Da, e ceafă. Nu eram un mare cunoscător al anatomiei porcine până acum câteva zile, când am început să studiez. Ce mi-a generat această poftă de studiu? Găsisem la carmangerie ceafă de porc cu os, și uitându-mă atent am văzut că aceasta e legată de niște coaste. Am fost sceptic la început, corelând cu ceafa mea, ce sigur nu era legată de nici o coastă. Mi-am dat seama repede că eu nu sunt porc, am căutat un manual de măcelărie și m-am „dumilit”. Ceafa de porc e parte a aceluiași mușchi ca și cotletul și nu se află chiar așa de apropiată de gât pe cum credeam, de aceea, când e cu os poate fi confundată cu un cotlet mai roz.

Ceafa în crustă de mirodenii-1

Pentru friptura din această rețetă am început prin a curăța oasele și membrana dintre ele, apoi am curățat grăsimea de la exterior. Următorul pas a fost să leg cu sfoară carnea, făcând un nod după fiecare os. Pentru crusta exterioară am pus într- râșniță o stea de anason câteva boabe de ienibahar, o linguriță de zahăr, una de ienibahar și una de semințe de fenicul. am râșnit tot într-o pudră fină și aromată. Am amestecat apoi piper proaspăt măcinat și sare grunoasă râșnită proaspăt și am tăvălit carnea prin acest mix.

Ceafa în crustă de mirodenii-2

Acum vine partea ușoară în care pun carnea la frigider și o las acolo peste noapte. A doua zi, pun carnea pe un grătar și o dau la cuptorul încălzit la 120 de grade. Gătirea durează cam 1,5 – 2 ore, și în funcție de grosimea bucății, dar dacă aveți un termometru de carne veți ști că a stat destul când temperatura internă a cărnii ajunge la 60 de grade C.

Ceafa în crustă de mirodenii-3

Acesta e momentul când scoatem carnea la odihnit și dăm cuptorul la maxim. Avem timp cam 10 – 15 minute, răgaz de a face o garnitură, iar la final se întoarce carnea în cuptorul încins la maxim și se așteaptă cam 5 minute până se formează crusta exterioară.

Ceafa în crustă de mirodenii-4

Mai lăsăm 2 – 3 minute și apoi suntem gata să tăiem minunăția de friptură.

De mâncat, eu am asociat-o cu piure de gulie și sos de unt cu salvie.

Poftă bună! 

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Cu carne, Rețete and tagged , , , , , .

2 Comments

  1. Se scrie „sceptic”, iar ala e un cotlet toata ziua. Ceafa e atasata la alt tip de os si mie ste mai frageda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *