Îmi amintesc cu drag de zilele din copilărie, când, dacă doream ceva dulce și rapid, mama făcea un chec cu ce avea prin casă. Ulterior, analizând mai mult checul, am aflat că fiecare familie are câte o rețetă proprie și că singurul element ce îl definește clar este forma.
Unele sunt mai crescute, altele mai puțin crescute, unele mai uscate, altele însiropate, unele cu lapte altele fără, dar ce-i important e că această prăjitură nestandardizată are un loc de cinste în rețetarul familiei.
Astăzi am ales să vă prezint o rețetă de chec, adaptat dintr-o rețetă de cupcakes, devenit în scurt timp un dulce preferat la noi acasă datorită gustului și a ușurinței cu care se prepară.
Pentru început amestec făină, zahăr, praf de copt, o pișcătură de sare și unt la temperatura camerei. Amestec aceste ingrediente până obțin un aluat nisipos, iar apoi adaug jumătate din cantitatea de lapte, un ou și zahăr vanilat bourbon pe care le omogenizez înainte de a adăuga și cealaltă jumătate a cantității de lapte.
Obțin astfel un aluat vâscos spre lichid pe care îl torn în formă și îl coc până se rumenește suprafața și în cazul în care apăs cu degetul pe aceasta, aluatul revine la forma inițială. În cuptorul meu asta înseamnă cam 25 – 30 de minute la 170⁰C.
În cazul în care doriți să duceți pe alte drumuri acest chec, vă invit să dați o geană peste rețeta de cake pops pe care am scris-o în cadrul colaborării cu www.adihadean.ro


- 120g făină albă
- 140g zahăr
- 1,5 lingurițe praf de copt
- o pișcătură de sare
- 40g unt
- 120ml lapte
- 1 ou
- 1 plic de zahăr vanilat Bourbon
- Se amestecă făină, zahăr, praf de copt, sare și unt
- Se face un aluat nisipos
- Se adaugă jumătate din lapte, zahărul vanilat și oul și se amestecă
- Se adaugă restul de lapte, se amestecă
- Se coace în formă de chec timp de 25 - 30 de minute la 170⁰C
Simplu si la obiect. Cred ca trebuie sa fie foarte bun. In ultima vreme am vazut ca se poarta o chestie numita Banana Bread. Am facut si eu ieri. Nu isi pooate imagina nimeni ce arome ies din cuptor si cat de buna este aceasta „paine”.
Unt? Cat anume?
Mulțumesc pentru vigilență
40g de unt, am actualizat și rețeta.
Arata senzational checul. Umed si pufos in acelasi timp. Chiar iti voi pune la test reteta Vladimir.
Mă bucur că îți place. Ca şi mențiune suplimentară, fiind adaptat după o rețetă de cupcake, nu unple tava cu aluat, lasă-l de înălțime mică. Altfel va fi clicos.