IMG_6468

Printre cărbuni la Stradale

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Săptămânile trecute au fost foarte fructuoase în bucătărie, având multe experiențe prin mai multe bucătării. O etapă cu siguranță importantă a fost săptămâna pe care am petrecut-o alături de echipa Stradale din Oregon Park, București. Ca și în alte ocazii, vă relatez cât mai subiectiv posibil experiența mea de acolo; una peste alta, blog-ul e un jurnal și mă străduiesc să îi păstrez intact caracterul acesta.

La la Cook your own business am avut ocazia să îl văd pe Chef Foa din postura de speaker, iar apoi, cu destul de multă stângăcie l-am abordat în holul hotelului pentru a-l ruga să mă primească într-un „bootcamp” în bucătăria Stradale. Au urmat câteva convorbiri scurte, iar apoi m-a pus în contact cu Andrei, bucătarul șef al noii locații Stradale din Oregon Park. Am convenit săptămâna în care voi fi prezent acolo, știind că voi avea beneficiul de a vedea o bucătărie în perioada de construcție, fiind o locație nou deschisă.

Tocător Stradale

Ce am găsit acolo? În primul rând multă prietenie și deschidere la a primi în echipă un nou membru, chiar dacă acesta urma să stea doar o săptămână. Cum am ajuns mi-am pus un șorț, m-am spălat pe mâini și am început munca, am avut îndrumare și prietenie, dar în același timp independență. Ok, poate independența nu a venit din prima zi, dar pe parcurs am început să mai ajustez câte un fir de boia afumată sau de mirin în aluaturile pentru prăjeli. Într-o săptămână am învățat destul de multe, noi moduri de a tăia legume, cum se eficientizează bucătăria, am învățat că trebuie să fi foarte ager când joci X-0 cu Chef Foa deoarece riști să pierzi în 3 mișcări, dar cel mai important, am învățat despre comportamente ce duc gastronomia mai departe și fac ca mentalitățile să evolueze.

Despre Stradale mi-am propus o dezbatere întrucâtva filosofică, este sau nu o cantină?  Răspunsul la această întrebare e dificil tocmai datorită mentalităților și preconcepțiilor, așa că voi investi mai multe rânduri pentru această întrebare. Încă din prima zi, pentru Chef Foa a fost foarte important să îmi prezinte conceptul locației, designul și fluxul ce să emuleze o piață cu zone diferite din care poți să te servești cu preparate ce să inspire ideea de Street Food. Fiecare element, de la mese până la blatul de servire sau casa de marcat, de la îmbrăcămintea personalului până la montarea salatelor pe tăvi de dimensiuni industriale este integrat în conceptul de bază, respectă ideea și se integrează în conceptul locației. Clientul are un flux foarte clar, prin care trece, alegându-și mâncarea, plătește la casă, iar apoi se bucură de mâncare la mesele „hipsterești” ce te invită să joci câte un joc de societate sau logică.

Dacă o cantină înseamnă un loc unde mâncarea se face din cele mai ieftine ingrediente, fiind servită din tăvi plictisitoare într-o atmosferă rigidă și pseudo-industrială, Stradale nu este o cantină. Pe de altă parte, dacă ne dorim evoluție, ingrediente de calitate folosite de bucătari ce gândesc arome, gusturi și texturi, servite într-o atmosferă prietenoasă, Stradale ar trebui să fie considerat standardul spre care cantina de mileniu 3 ar trebui să tindă.

Cu echipa Stradale

A fost o bucurie să petrec timp, să împart munca și masa de cină cu această echipă superbă într-o locație ce contribuie la dezvoltarea și educarea gusturilor culinare ale pieței locale. Le mulțumesc pentru camaraderie și căldură și vă invit să le călcați pragul dacă sunteți prin București.

Poftă bună!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Life and tagged , , , .

2 Comments

  1. Ma bucur ca ai avut aceasta experienta minunata si plina de invataminte, Vladimir! Chef Foa este un om extraordinar. Si, apropo, scrii foarte catchy.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *