Cover

Despre mâncare, oameni și calitate

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Weekend-ul acesta am avut ocazia să fiu invitat la hotelul Simfonia din Râmnicu Vâlcea pentru a mă bucura de evenimentul „Reinterpretăm rețetele bunicii” organizat de restaurantul Simfonia împreună cu Chef Nico Lontras, Chef Johnny Șușală și jurnalistul Cosmin Dragomir.

A fost un week-end despre mâncare, servicii, excelență, dar și familie. Fie ea familia bloggerilor, familia Vasilescu ce administrează și inspiră localul, familia din bucătărie căreia Nico Lontras și Johnny Șușală îi acordă căldură, atenție și mentorat.

Foto Simfonia-26-9

Sunt multe de spus despre cele două seri petrecute acolo, deci, voi folosi această postare de blog în înțelesul ei primordial și anume o pagină de jurnal.

I. Prima impresie

Eram într-un tren, mergând spre București când am aflat că sunt din cei 3 câștigători ai concursului și că propunerea de tochitură moldovenească pe care o făcusem a fost apreciată de juriul format din cei trei mai sus menționați și doamna Alina Vasilescu, antreprenor, și furnizor de combustibil sufletesc pentru hotelul și restaurantul Simfonia.

Primul contact real pe care l-am avut cu Restaurantul Simfonia a fost telefonic, trebuia să stabilim detaliile sosirii mele în Râmnicu Vâlcea. Andreea Boacă m-a contactat în calitate de reprezentant al hotelului, iar interacțiunea m-a pus instant zâmbetul pe buze, chiar dacă venea după o zi foarte grea. Ca și profesionist în customer care, mi-aș dori ca orice interacțiune telefonică să fie așa, profesionistă și caldă în același timp; cu un obiectiv clar, dar și extrem de atentă la toate micile divagări pe care le generam eu datorită entuziasmului.

Cert e că așa o primă impresie mi-a crescut atât așteptările cât și nerăbdarea de a ajunge în Râmnicu Vâlcea.

Foto Simfonia-015

II. Întâlnirea

Ajuns la recepția hotelului am fost întâmpinat conform așteptărilor, am primit cartela camerei și, cum aș face-o în orice alt hotel, am urcat în lift, m-am dus la etajul 3 și, în mod spectaculos am fost întâmpinat de Monica Belluci. OK doar de portretul ei, și a altor zeci de actori cunoscuți; ajunsesem la etajul modern, unde ești transportat în epoca de aur a cinematografiei, cu o eleganță aparte și cu un stil ce te face să te simți într-un film 007, deși nu am observat nicio referință explicită în acest sens. Ulterior, în turul hotelului am văzut celelalte etaje, cel clasic, cu picturi celebre și mobilă de anticariat, cel mediteraneean cu trimiteri către plaje însorite și cel arăbesc, cu penthouse-urile sale, terase panoramice, saună și sală de sport. Toate etajele au teme diferite și totuși decurg organic, în degradeuri subtile meșteșugite de designer-ul interior. Camera extrem de primitoare, patul confortabil și o mochetă groasă și îndrăznesc a spune terapeutică pentru tălpile mele ce cunoscuseră o săptămână de muncă intensă în bucătărie.

Foto Simfonia-037

Totuși eram nerăbdător să cunosc vedetele week-end-ului, oamenii. Cobor în restaurant unde o întâlnesc, în sfârșit pe Andreea, pe Nicoleta Popa ce se ocupă de PR, stau de vorbă cu jurnalistul Cosmin Dragomir despre proiectul său și cartea ce urmează să o lanseze apoi mă întâlnesc cu cei doi chef, pentru scurt timp deoarece ei muncesc de zor în bucătărie. Nu știu dacă relatez întâlnirile într-o ordine perfect cronologică, deoarece eram plin de entuziasm și cronologia devenea irelevantă.

Ajung la una din cele mai importante întâlniri, doamna Alina Vasilescu, un om educat, cald, profesionist și în același timp visător, cu doza de nebunie necesară pentru a susține proiecte de fine dining într-un oraș mic al României. Un visător ce și-a asumat misiunea educațională atât îndreptată spre concitadinii cărora le aduce servicii de top cât și spre propriul personal, ce reflectă viziunea acestui business de familie. Câteva cuvinte, un pahar cu vin și o prezentare a misiunii m-au făcut să înțeleg cine este motorul acestei afaceri de calitate. La scurt timp după, am cunoscut și capul familiei, jovial și impozant în același timp ne-a încântat cu pasiunea s-a pentru produsele și locurile învecinate. În prima seară ne-a prezentat vin local de la crama Bauer, a doua zi de la Avincis, iar sâmbăta dimineața ne-a fost ghid într-o excursie în care ne-am bucurat de produse Răureni, ceramică de Horezu, am vizitat mănăstirea Horezu, mănăstirea dintr-un lemn și conacul lui Maldăr. Rareori văd oameni atât de documentați de cultura locală, oameni pregătiți să devină brand ambasadors pentru regiunea lor cum este domnul Silviu Vasilescu.

Foto Simfonia-26-8

III. Mâncarea

Am ajuns și la „mobilul” călătoriei. S-a lăsat seara în prima zi și nerăbdarea a ajuns la cote maxime. M-am delectat cu un steak din meniul à la carte și am împărțit cu colegii câteva deserturi. Am fost cu toții impresionați, am votat cel mai bun desert pe care nu vi-l dezvălui deoarece clasamentul era strâns, deci merită să le testați pe toate (noi asta am făcut timp de două zile ;).

Foto Simfonia-25

Așteptam deja, cu bătăi din picioare, punctul culminant, meniul special al evenimentului culinar. Într-un final foarte fericit, l-am văzut pe Nico Lontras ieșind din bucătărie cu prima farfurie. Un „mizilic” spunea el antreului propus. Un trio pe cât de românesc pe atât de fin, cu un caltaboș reinterpretat, o trufă de porc în crustă de hrișcă și un crème brûlée cu brânză de burduf. Totul udat cu un pahărel de palincă Zetea în care s-u strecurat niște perle de eucalipt, făcând-o astfel mult mai fină și interesantă pentru degustătorul internațional. Crearea acestora nu a fost deloc un mizilic, gusturile erau atât de complexe și fine încât mi-a creat instant un upgrade de soft culinar. Nu îmi venea să cred la ce nivel poate să ajungă gustul românesc.

Foto Simfonia-25-2

Au urmat ciorba de burechițe propusă de colega Laura Laurențiu (retetecalamama.ro), cu o nouă formă, șalăul Adelei Trofin (adelicii.ro) care a primit o spumă de prosecco și salată de mei, urmate de tochitura propusă de către subsemnat, pe care Johnny Șușală a transformat-o în artă prin adăugarea trufelor într-o cantitate perfectă. Fiecare preparat a oferit câte o experiență culinară nouă, o lecție despre gust, balans, culoare și plating.

Foto Simfonia-25-3

Fiecare farfurie era însoțită de explicațiile chefilor, transformând întreaga experiență în una didactică, o lecție în care am înțeles că mai am de înțeles multe despre gust, dar mi-a dat un obiectiv important și m-a plasat pe „calea cea dreaptă”.

Foto Simfonia-25-4

Ultima farfurie, desertul, m-a dus într-o călătorie în stil H.G. Wells, plimbându-mă din trecutul cald în care primeam Griș în lapte la bunici până în viitorul, sper că nu foarte îndepărtat, în care gastronomia românească se „lua de gât” cu marile gastronomii europene. Grișul în lapte cu aromă de Crăciun creat de Chef Nico Lontras a fost o revelație a dulcelui și a ingredientelor locale.

Foto Simfonia-25-5

IV. În bucătărie

A venit și momentul mult visat, workshop-ul culinar în care am fost îndrumați de chefi pentru a realiza elemente folosite ulterior în meniul special. Surpriza cea mai mare a fost că Nico Lontras a reținut întrebările pe care le-am avut în timpul degustării și m-a „pus la treabă” exact pe elementele asupra cărora manifestasem curiozitate în ziua anterioară. A făcut asta subtil, neatrăgându-mi în mod explicit că asta se întâmplă, dar am simțit câtă atenție a acordat de fapt discuției pe care o avusesem la cină și îi mulțumesc pentru asta. Atât el cât și Johnny Șușală au fost extrem de generoși în explicații.

Foto Simfonia-26-3

În bucătărie am mai observat ceva; echipa Restaurantului Simfonia, condusă de Felician Mureșan, care ne-a ajutat și susținut în cadrul workshop-ului și în același timp își continua treaba de zi cu zi în a prepara bucate la standard înalt pentru clienții restaurantului.

Foto Simfonia-26

V. Colegii bloggeri

Foto Simfonia-050

Simt că am neglijat până acum importanța întâlnirii cu jurnalistul Cosmin Dragomir. Deși cu o implicare mai subtilă și o abordare foarte informală, este unul din pilonii acestui concurs și cel care, postând pe Facebook m-a informat despre eveniment. Pasiunea cu care vorbește Cosmin despre bucate este contagioasă, viziunea sănătoasă despre mâncarea tradițională și misiunea publicistică de a aduce repere culturale gastronomice în bagajul de cunoștințe generale ale românilor este de admirat.

Foto Simfonia-26-4

Din câștigătorii concursului au mai făcut parte și Laura Laurențiu și Adela Trofin. Întâlnirea cu ele a fost foarte importantă deoarece mi-au putut povesti mai multe despre lumea blogging-ului românesc în care am aterizat de curând, nu aș putea spune fără parașută, dar destul de buimac și inconștient cu privire la direcția de dezvoltare pe care pot să o imprim acestei pagini. Nu pot decât să le mulțumesc pentru colegialitate, povești și sfaturi.

VI. Gânduri despre viitor

Hotelul și Restaurantul Simfonia împreună cu familia Vasilescu și toți oamenii ce înconjoară inițiativa acestora mi-au arătat că se poate să creștem și să educăm, prin pași mici sau adevărate salturi, gusturile consumatorilor din România. Am văzut că dificultățile, lacunele legislative sau alte scuze pe care le aveam până sunt obstacole ce pot fi trecute sau mai bine zis, merită trecute prin muncă pentru a putea ajunge la ceea ce îmi doresc. Le mulțumesc tuturor pentru bucurie și inspirație.

Foto Simfonia-26-6

Să auzim de bine!

Foto: Cristi Mihai

Foto Simfonia-26-7

Foto Simfonia-26-2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Evenimente, Life and tagged , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *