Cotlet de porc și piure de mazăre

Cotlet cu piure de mazăre

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Pentru că am găsit de curând niște cotlete ce îmi făceau cu ochiul, am hotărât să vă prezint una din asocierile mele preferate ce vine probabil chiar din tradiția locală și anume carnea de porc servită cu mazăre.

Tradițional, asocierea în tot felul de tocane care mai de care mai bune, numite generic „mâncare de mazăre” și inspirat de aceste gusturi, am hotărât să mă joc puțin cu texturile, și să duc preparatul spre bucătăria internațională, servind un cotlet la tigaie cu piure de mazăre.

Din postările de până acum, probabil am creeat impresia că sunt un mare amator al porcului, și pentru că nu sunt părtinitor cu nicio mâncare, simt într-un fel că o explicație ar fi binevenită. Deși îmi place orice fel de mâncare , nu refuz să mănânc sau să gătesc legume, pește. pui, fructe de mare sau vită, porcul este mult mai la îndemână. Cel puțin în Baia Mare, dar știu că e cazul în multe alte orașe, singura carne la care poți să obții un control cât de cât relevant asupra calității este porcul. Vita e de obicei nematurată și tranșată greșit, puiul are „te miri ce” origine, fructele de mare bune se găsesc în locuri specializate pentru HoReCa și în cantități mai mari decât ai nevoie când gătești acasă, ca și vita de calitate, de altfel. Nu spun că nu se poate găsi carne bună, spun doar că este întrucâtva peste mână să faci acest lucru.

Cotlet de porc și piure de mazăre

Revenind la rețetă, pentru aceasta am ales felii de 2 – 3 centimetri de cotlet cu grăsime. Le-am temperat lăsându-le o oră la temperatura camerei, le-am condimentat cu sare și piper, am crestat slănina și le-am uns cu ulei. Am ales să folosesc cuptorul pentru gătirea acestuia, dar prima dată am încins tigaia de fontă pe flacără și am rumenit bucățile de carne pe ambele părți.

Cotlet de porc și piure de mazăre

După acest pas le-am lăsat la cuptor timp de 10 minute la 200C și le-am lăsat să se odihnească câteva minute.

Timpul de coacere plus cel de odihnă mi-au dat răgaz pentru piure-ul de mazăre. Am tras în unt amestecat cu ulei mazărea congelată până s-a dezghețat și au apărut câteva boabe lejer rumenite, apoi am turnat tot conținutul tigăii în blender și am adăugat smântână dulce, piper proaspăt măcinat din belșug și sare după gust. Am pasat până am fost mulțumit de textură.

Cotlet de porc și piure de mazăre

Dorind să am un piure mai ferm, am avut o cantitate de lichid destul de mică pentru capacitățile blender-ului meu. Astfel am obținut  o textură puțin granulată, datorită pielițelor bobului de mazăre. Personal nu mă deranjează, dar dacă vă doriți un piure foarte fin aveți nevoie de un blender puternic sau de o cantitate mai mare de smântână dulce în raport cu mazărea.

Cotlet de porc și piure de mazăre

Cotlet cu piure de mazăre
Porții 2
O modalitate simplă și rapidă de a ne bucura de o combinația clasică între mazăre și porc
Timp total
20 min
Timp total
20 min
Cotlete de porc la tigaie
 1. 2 cotlete de porc cu slănină
 2. 1 lingură de ulei
 3. sare, piper
Piure de mazăre
 1. 300g mazăre congelată
 2. 50g unt
 3. 50ml ulei
 4. 100ml smântână dulce
 5. sare și piper după gust
Cotlet
 1. Se crestează slănina de pe cotlet
 2. Se unge carnea cu ulei și se condimentează
 3. Se frige în tigaie câte 2 - 3 minute pe fiecare parte
 4. Se coace 10 minute la 200C
Piure
 1. Se trage în unt și ulei mazărea
 2. Se condimentează
 3. Se pasează la blender împreună cu lichidul în care s-a fript și cu smântână dulce
Note
 1. Eu am crestat slănina destul de larg, obținând bucăți mari. Dacă faceți tăieturi mai dese obțineți mai multă suprafață crocantă. Experimentați cu bucăți de diferite dimensiuni pentru a găsi care este raportul între grăsime moale și părți crocante pe care îl preferați
PrintreOale.ro http://printreoale.ro/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Cu carne, Rețete and tagged , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *