Mâncarea gătită încet este fermecătoare, simplă, gustoasă și ne ajută să transformăm ingredientele în feluri de mâncare spectaculoase cu efort mic. Tehnica prin care am făcut această friptură se poate folosi cu o mulțime de tipuri de carne; de la pulpă de porc la rasol de vită sau carne de vânat. Timpii de gătire s-ar putea să difere, dar ideea e aceiași.
De curând am avut plăcerea să primesc un cadou culinar foarte bun. Un picior de mistreț rezultat dintr-o vânătoare în zona Băii Mari. Neavând multă experiență cu vânatul, am decis că am cele mai mari șanse la un rezultat bun prin metoda de gătire lentă și bine am făcut.
Pentru început, am ținut carnea la marinat în frigider folosind un lichid obținut din următoarele: sos de soia, oțet alb, zeamă de lămâie, apă, sare, zahăr. La acest lichid am mai adăugat niște ceapă tăiată julienne, niște foi de dafin și coriandru. Eu am ținut carnea la marinat timp de 4 – 5 ore pentru că m-am organizat mai prost, dar vă recomand să o țineți măcar peste noapte, dacă nu 24 – 36 de ore.
După refrigerare, am scos tava la temperatura camerei și m-am apucat de curățat usturoi, tăiat roșii, spălat cartofi și alte asemenea. După asta am început procesul de împănare a cărnii, creând niște „buzunare” pentru usturoi și cuișoare cu vârful unui cuțit. Am adăugat apoi în tavă roșiile tăiate în 4, am acoperit cu folie de aluminiu și am pus tava la cuptor, pe raftul de sus la 140 – 150C. Dacă vă permite timpul și cuptorul, vă recomand să încercați temperaturi mai joase (110C – 120C).
După o oră de coacere, într-o tavă separată am pus, pe raftul de jos al cuptorului, am pus cartofii în coajă, pentru a-i coace. În mod normal, cartofii copți se fac la temperaturi mai înalte, dar având doar un singur cuptor m-am adaptat și i-am lăsat un timp mai îndelungat în cuptor la temperatura de coacere a cărnii.
După 3 ore de la începutul coacerii, carnea se rupea de pe os; acesta fiind semnul că friptura era gata. După cum vă povesteam în introducere, timpul de gătire poate varia în funcție de carne, timp de marinare, constanța temperaturii în cuptor, deci important e să știm ce trebuie să vedem în tavă ca să luăm decizia de a opri cuptorul.
Cartofii s-am copt în aproximativ 1,5 – 2 ore. Ca să verific gradul de coacere, am apăsat cu degetul mare un cartof și în momentul în care am simțit că acesta este moale în interior, scos tava și am tăiat cartofii cartofii în jumătăți. Eu am folosit în primă fază o presă de cartofi care m-a ajutat să zdrobesc și să curăț cartofii de coajă în același timp. Acest pas se poate face și cu o furculiță. Ce este important de menționat este că, spre deosebire de cei fierți, cartofii copți nu se lasă pasați atât de ușor, deci după ce am amestecat cartofii zdrobiți cu puțin lapte am trecut la a pasa compoziția printr-o sită deasă. După ce am pasat cartofii, am adăugat cubulețele de unt și restul lapte fierbinte, iar omogenizarea am făcut-o folosind mixerul de mână.
Ce ar fi o friptură cu piure dacă nu ar avea și un sos alături? La întrebarea aceasta m-am gândit când am pus roșiile la copt împreună cu carnea. Pe acestea le-am transferat într-un blender, am adăugat câteva linguri din lichidul din tavă și niște smântână dulce, astfel obținând un sos de roșii coapte numai bun de alăturat celorlalte elemente din farfurie.
Poftă bună!


- 1 picior de mistreț
- 2 cepe
- 50ml sos de soia
- 100ml oțet de vin alb
- zeama de la o lămâie
- 500ml apă
- 10g sare
- 20g zahăr
- 2 roșii
- 1/2 căciulie de usturoi
- 8 - 10 cuișoare
- 1kg cartofi
- 100g unt
- 200ml lapte
- roșiile de la friptură
- 100ml smântână dulce
- Marinăm carnea, la frigider, într-o tavă împreună cu toate ingredientele, înafară de roșii
- Adăugăm roșiile și coacem timp de 3 ore, acoperind cu folie de aluminiu
- Coacem cartofii în coaă până sunt moi în interior
- Curățăm de coajă și zdrobim cartofii
- Trecem cartofii prin sită deasă
- Adăugăm unt și lapte fierbinte
- Batem cu mixerul
- Adăugăm într-un blender roșiile de la friptură și smântâna dulce
- Pasăm și potrivim gustul cu lichidul din jurul cărnii