Cheesecake

Tort cu brânză

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

De ce ii spun așa și nu cheesecake? Deoarece de data aceasta vă prezint un tort pe care l-am realizat din ingrediente locale; mai puțin vanilia, căreia nu-i priește climatul temperat. Denumirea însă, nu transformă această rețetă într-una mai puțin delicioasă în comparație cu verișorul american.

Cheesecake

Ca să înțelegem puțin mai bine care-i diferența față de New York Cheesecake, vă explic puțin despre brânza de vaci.

De multe ori citim rețete în limba engleză și vedem că pentru cheesecake avem nevoie de „cream cheese”. Aceasta nu se traduce prin cremă de brânză în sensul pe care îl înțelegem majoritatea românilor. Crema de brânză e un preparat ce conține brânză amestecată cu alte lactate (smântână, unt) și de multe ori condimente; astfel obținem o cremă tartinabilă. „Cream cheese” nu este nici brânză cu smântână, chiar dacă cream =  smântână și cheese = brânză. Cream cheese este o brânză cremoasă obținută printr-un proces propriu de fabricație și fermentație lactică. Acest tip de fermentație nu este tradițional zonei noastre, deci este dificil să ajungem la un cheesecake din ingrediente locale. Nu exclud existența unor producători ce să fi adoptat și această tehnologie, dar nu cred că îi găsim pe toate gardurile.

Brânza de vaci ce este tradițională locului este tradusă în limba engleză prin „cottage cheese”, care diferă la nivelul percepției noastre prin textura granulată și mai seacă decât brânza cremoasă. Mai multe detalii și comparații puteți găsi aici.

Cheesecake

Bun; „Vorba lungă sărăcia omului”, deci să trecem la treabă. Există cutuma de a face blatul pentru cheesecake din biscuiți, dar de data asta am decis că voi face blatul de la 0, deci într-un bol am amestecat făină, zahăr, praf de copt și unt pe care le-am frământat până am obținut un aluat nisipos. I-am adăugat un gălbenuș pe care l-am omogenizat, obținând tot o textură nisipoasă, dar care se leagă mai ușor în bile de aluat.

Cheesecake

Blatul l-am presat pe baza unei forme de tort de 20 de centimetri și l-am copt la 150 de grade timp de 25 de minute. Mi-am făcut de lucru prin bucătărie în timpul acesta deoarece mix-ul de brânză îl încep doar când e gata blatul. Astfel îi ofer acestuia și formei timpul necesar pentru a se răci înainte de a turna compoziția în formă. 

Cheesecake

Pentru a obține tortul am folosit, deci, brânză de vaci pe care am „îmbunătățit-o” cu puțină smântână, i-am adăugat zahăr, un praf de sare și am frământat de mână până am înglobat zahărul. După asta, am încorporat semințele de la o păstaie de vanilie și cu un mixer de mână, am mai bătut câteva minute.

Cheesecake

La final, am încorporat pe rând ouăle, folosind viteza mică a mixerului și, cu o paletă, am transferat compoziția în forma de tort, peste blatul răcit.

Am pus forma de tort într-o tavă în care am turnat apă până am acoperit forma în proporție de două treimi și le-am dat la cuptor, tot la 150 de grade, timp de 35 de minute.

Cheesecake

La final, tortul trebuie să pară gelatinos în momentul în care forma e mișcată. Este chiar posibil să aveți emoții că acesta nu s-a copt, dar aveți încredere și răbdare, frigiderul va continua treaba cuptorului. Ca să explic mai bine, această tehnică necesită refrigerarea timp de minim 8 ore pentru a obține un tort reușit, deci amintiți-vă: „cu răbdarea treci marea”.

Cheesecake

Pentru că îmi place să pun ghilimelele când e cazul, vă recomand cartea de bucate lansată de cofetăria Hummingbird din Londra, aceasta fiind o adaptare a rețetei lor de New York Cheesecake.

Tort de brânză
Un tort de brânză ce folosește ingrediente locale într-o rețetă inspirată de New York Cheesecake.
Timp de pregătire
10 min
Timp de gătire
1 hr
Timp total
1 hr 10 min
Timp de pregătire
10 min
Timp de gătire
1 hr
Timp total
1 hr 10 min
Blat
 1. 140g făină
 2. 1g praf de copt (~1/4 linguriță)
 3. 50g zahăr
 4. 50g unt
 5. 1 gălbenuș
Compoziție
 1. 700g brânză
 2. 50g smântână
 3. 160g zahăr
 4. 1 păstaie de vanilie
 5. 4 ouă întregi
Blat
 1. Se amestecă făină, praf de copt, zahăr și unt într-un aluat nisipos
 2. Se adaugă gălbenușul și se uniformizează aluatul
 3. Se presează cu podul palmei în forma de tort
 4. Se coace la 150 Celsius până se rumenește
Umplutură
 1. Se frământă brânza de vaci cu zahăr și smântână
 2. Se amestecă semințele de vanilie și se bate cu mixerul la viteză mică
 3. Se încorporează ouăle pe rând
 4. Se adaugă deasupra blatului răcit
 5. Se coace 35 - 40 de minute la 150C într-o tavă cu apă
 6. Se răcește și se ține la frigider peste noapte (important)
Note
 1. Pentru New York Cheesecake înlocuiți brânza și smântâna cu „cream cheese” și omiteți frământatul de mână al brânzei
Adaptare din The Hummingbird Bakery Cookbook
PrintreOale.ro http://printreoale.ro/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Deserturi, Rețete and tagged , , , , , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *