Crema de ciocolata cu agar

Cremă de ciocolată cu lapte

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

De ceva vreme experimentez și mă minunez de aplicațiile în bucătărie ale agar-ului. Agar agar este o gelatină, folosită cu precădere în Asia, extrasă din alge, spre deosebire de cea tradițional Europeană ce este de regulă de origine animală. Astăzi vă arăt o aplicație interesantă a acestei gelatine care m-a ajutat să creez o cremă de ciocolată cu lapte de toată frumusețea. Eu am servit-o ca atare, dar textura este foarte potrivită pentru ornarea torturilor.

Crema de ciocolata cu agar

Pentru că îmi place teoria, încep prin a vă detalia mai mult diferențele notabile* între Agar și gelatină, dincolo de faptul că agarul este o alternativă vegetariană sau de post dacă doriți. De asemenea, tehnica de lucru este diferită prin următoarele:

 • Gelatina se își pierde proprietățile dacă este fiartă, agar agar trebuie să fie fiert câteva minute pentru o hidratare corectă
 • Gelatina se găsește găsește sub formă de foi sau granule ce se încorporează prin topire în lichid-ul ce trebuie gelifiat, agarul se găsește sub forma unui praf fin** care trebuie încorporat uniform, existând riscul de a face cocoloașe. Cel mai simplu este să îl amestecați cu puțin zahăr și să încorporați folosind un blender.
 • Gelatina se încheagă mult mai lent decât agar-ul și necesită o temperatură mai joasă. Agar-ul se încheagă chiar și la temperatura camerei
 • După gelifiere, agarul rezistă la temperaturi mult mai mari decât gelatina. Agar-ul se lichefiază la ~90C iar gelatina la ~30C

*Există mai multe diferențe, dar acestea le-am considerat cele mai importante în momentul acesta. Cu siguranță vom mai reveni la acest ingredient și în alte rețete

**Există Agar agar și sub alte forme, dar se găsesc destul de greu pe la noi

Revenind la rețetă, primul pas pe care l-am făcut a fost să încorporez agar-ul în lapte folosind tehnica de mai sus. După asta, am transferat lichidul într-o cratiță, am adăugat zahăr și am adus temperatura de fierbere și le-am lăsat la fiert timp de 5 minute la foc mic.

Crema de ciocolata cu agar Crema de ciocolata cu agar

În aceste 5 minute am mărunțit ciocolata, am adăugat-o în blender și ulterior am turnat laptele cu zahăr și agar peste aceasta și am pulsat în blender până s-au omogenizat. Am lăsat compoziția să ajungă la temperatura camerei, iar pentru o coagulare foarte rapidă, am pus vasul în congelator timp de 20 de minute.

Crema de ciocolata cu agar

Am obținut astfel un gel de ciocolată. De aici până la cremă drumul e simplu am reintrodus bucățile de gel în blender și le-am pasat până am obținut o cremă omogenă fermă și, în același timp tartinabilă.

Crema de ciocolata cu agar cover

În cazul în care blender-ul „nu se descurcă”, zdrobiți gelul cu o lingură și adăugați câte o linguriță de smântână dulce și reîncercați până lamele încep să creeze vortex și să paseze compoziția.

Crema de ciocolata cu agar

Cremă de ciocolată cu lapte
O cremă simplă, folosind tehnici și ingrediente noi pentru a obține un desert delicios
Timp total
40 min
Timp total
40 min
Ingrediente
 1. 400g ciocolată amăruie
 2. 400ml lapte
 3. 100g zahăr
 4. 10g agar agar
 5. smântână dulce *opțional
Instrucțiuni
 1. Încorporați agar agar în lapte folosind un blender
 2. Adăugați zahăr și fierbeți 5 minute
 3. Răciți puțin, turnați peste ciocolată și omogenizați la blender
 4. Răciți în congelator până se coagulează
 5. Pasați din nou pentru a obține o cremă tartinabilă
Note
 1. Crema poate fi folosită la docorarea torturilor
PrintreOale.ro http://printreoale.ro/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in Deserturi, Rețete and tagged , , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *