Magiun de prune

Magiun de apartament

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone

Totul începe cu câteva kilograme de prune și cu dorința de a experimenta. În mod tradițional, magiunul de prune se face în curte, la ceaun pe foc de lemne, amestecând cât mai mult pentru a nu se prinde de fund și a nu lua gust de „ciolan afumat”. Pe de altă parte, traiul la bloc m-a făcut curios de posibilitatea gătirii acestui gem extraordinar în confortul propriei case.

Am reușit să obțin un produs ce rivalizează cu orice magiun pe care l-am mai gustat, deci se poate face și în apartament.

Am început prin a spăla și curăța de cozi și sâmburi prunele. Pentru a scoate sâmburii cu minimă risipă a sucului, nu i-am scos prin presarea fructului, așa cum se mai obișnuiește, ci făcând o tăietură circulară perpendiculară pe sâmbure care mă lăsa să separ pruna în două și să scot sâmburele cu mare ușurință.

Înlăturare sâmburi prună

După această etapă, am pus fructele într-un vas de fontă, am presat cu mâinile până am scos puțin lichid din ele și apoi le-am pus la foc foarte mic, pe aragaz, acoperind cu un capac ermetic. Am lăsat prunele sub capac timp de o jumătate de oră pentru a înmuia fructele și a scoate cât mai mult suc din acestea. Așa am evitat adăugarea apei sau arderea de fund în primele minute ale gătirii.

Când prunele s-au acoperit cu propriul lor suc, am ridicat capacul și am fiert la același foc mic timp de 7 ore. În funcție de cantitatea de prune și vasul în care sunt puse la fiert, timpul de gătire poate să varieze de la 6 la 8 ore. Pentru a vă face o idee despre timpul necesar înfigeți lingura de lemn folosită la amestecat perpendicular pe vas. Dacă aceasta stă în picioare, magiunul e făcut. Bineînțeles, dacă aveți în gând o textură de magiun pe care o apreciați puteți să o folosiți pe aceasta ca și etalon.

Magiun de prune

O parte importantă a procesului este amestecatul. Dacă la început este destul să amestecați o dată la 30 de minute, în ultimele două ore timpul acesta este restrâns considerabil deoarece nu ne dorim să ardem fructele de fundul vasului.

Magiun de prune

La final, veți obține o masă de magiun de 3,5 – 4 ori mai mică decât cantitatea de prune folosită.

Acestea fiind spuse, pot doar să vă urez spor la amestecat și poftă bună.

 

Magiun de prune
Cantitate finală 1
Metoda de obținere a unui magiun de prune dens și dulce, fără adaos de zahăr sau conservanți
Timp de pregătire
15 min
Timp de gătire
7 hr
Timp total
7 hr 15 min
Timp de pregătire
15 min
Timp de gătire
7 hr
Timp total
7 hr 15 min
Ingrediente
  1. 3.5Kg Prune coapte
Instrucțiuni
  1. Curățați fructele de sâmburi
  2. Adăugați fructele într-un vas și stoarceți cu mâinile
  3. Acoperiți cu capac și aduceți la punctul de fierbere folosind flacăra cea mai mică pe care o puteți obține
  4. Scoateți capacul și fierbeți, amestecând constant, până ajungeți la textura potrivită
PrintreOale.ro http://printreoale.ro/

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someone
Posted in conserve, Rețete and tagged , , , .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *