Despre ciupercile de pădure și noile mele îndeletniciri culinare legate de acestea v-am mai povestit. În acest articol îmi propun să vă prezint o asociere clasică a cărnii cu sosul de ciuperci, iar pentru farfuria aceasta am ales hribi proaspăt culeși din păduri maramureșene.
Practic astăzi vorbim de rețetă 2 în 1 deoarece atât tehnica pe care am folosit-o pentru mușchiuleț cât și sosul de hribi ar putea fi folosite în diferite combinații, dar în continuare vă prezint pașii în așa fel încât ambele să fie gata deodată.
Prima dată ne asigurăm că avem ciupercile curățate, nu am adăugat această etapă în timpul pe care l-am calculat deoarece, cu puțin noroc, câteodată nu trebuie să ducem noi această „corvoadă”.
Pornim prin a preîncălzii cuptorul la 180 de grade. Carnea o curățăm de pielițe, o masăm cu o lingură de ulei, sare și piper, mai apoi o rumenim bine în unt pe toate părțile. Bine ar fi ca tigaia să fie pretabilă și pentru cuptor. Când ne place nivelul de „aurire” a cărnii (10 minute pe toate părțile), o transferăm în cuptor și o lăsăm acolo timp de 10 – 12 minute.
În timpul acesta tăiem usturoiul și ciupercile, le călim pe rând în ulei și unt încins și adăugăm vin alb în care le fierbem timp de 10 minute. Deja scoatem carnea și o lăsăm la odihnit până se termină sosul.
După fierberea în vin, adăugăm smântână dulce, adăugăm sare și măcinăm piper din belșug și amestecăm până se formează un sos omogen. Eu am mai adăugat la final niște cimbru proaspăt, dar puteți folosi și alte tipuri de frunze (pătrunjel, coriandru …).
Am porționat carnea și m-am bucurat de asocierea cu arome pământii.


- 1 mușchi de porc
- 50g unt
- 20ml ulei
- 500g hribi
- 2 căței de usturoi
- 200ml vin alb
- 100g smântână dulce
- Sare, piper și ierburi aromatice după gust
- Se condimentează carnea
- Se rumenește pe toate părțile
- Se transferă tigaia în cuptorul preîncălzit și se gătește 10 - 12 minute
- Se odihnește carnea 8 - 10 minute
- Se călește usturoiul
- Se adaugă ciupercile
- Se adaugă vin alb și se fierbe 10 minute
- Se adaugă smântână dulce și se condimentează
- Se adaugă ierburi aromatice proaspete după ce focul a fost oprit